Recensenterna hyllar Floden

Floden får fina betyg i såväl TV som i tidningar och bokbloggar.

Bara några dagar efter releasen står det klart att Floden har tagits emot oerhört väl av kritikerna.
Så här lyder några av omdömena:

”Jag säger bara: Wow! Jag är mållös. Vilken omtumlande och fantastisk läsning! Häpnadsväckande och hisnande, allvarlig och spännande. Den väcker verkligen stora känslor: Handsvett, hjärtklappning och brännande tårar bakom ögonlocken. /…/ Är det här årets roman?” (Betyg 5 av 5)
Agneta Norrgård, boktipsare i SVT:s Go’kväll och P4 Västernorrland

”Som den värsta mardröm du har haft. Så kan den här berättelsen beskrivas. /…/ Jonathan släpps ut i ett okänt landskap för att sedan tillsammans med främlingar tvingas resa på en fasansfull flodfärd utan mål, där djupa livsfrågor så småningom får svar. Otäckt och suggestivt.”
Expressen Söndag

”Jag imponeras över hur Lutteman lyckas handha djupt mänskliga frågeställningar i en bok som med all säkerhet kommer att bli en av årets finaste skräckromaner. Han hittar en rätt originell stig bortom det mest givna och förvånar mig mer än en gång… Det är en välskriven och medryckande bok som lockade på mig varje kväll. Och då har han gjort sitt jobb med bravur.”
Boktugg

”Det är en mörk och skrämmande och lite farlig berättelse om sökandet efter svar. Det är lika mycket en yttre som en inre resa. Jag tänkte lite grann på Odysséen när jag läste den.” 
Monica Lindgren, Go’Kväll, SVT 
(Klicka här och bläddra fram till minut 41.00 för att se inslaget.)

”Berättelsen kan närmast betraktas som en allegori över den moderna människans ensamhet och utsatthet. Men även om insikt och vägval. /…/ Det är en klart intressant resa som Markus Lutteman gör i sin nya bok. Det är långt ifrån hans tidigare verk men här tar han nya och spännande stilgrepp som lovar mera, även om thrillerförfattarens kunskaper också tas tillvara.”
Nerikes Allehanda

”Det är grymt spännande och oerhört tänkvärt. Ju fler sidor jag läste desto mer kröp historien under huden på mig. På bara 245 sidor lyckas Lutteman berätta en historia som engagerar och berör på ett sätt som få författare lyckas med – någonsin.”
Bokmalen.nu

”Intrigen är genomarbetad och språket bidrar effektivt till den obehagliga stämningen. En krypande känsla av en kommande katastrof är skickligt gestaltad och bidrar effektivt till att boken är svår att lägga ifrån sig.” 
BTJ 

 ”Lutteman har skrivit något så ovanligt som en existentiell thriller! /…/ Läs denna bok!” 
Epiloger

”Om jag får kasta ur mig en jämförelse så är det lite som om filmen Den sista färden skulle mixas ihop med böckerna Mörkrets hjärta och Vägen. /…/ Markus Lutteman har återigen skrivit en tänkvärd och bra bok som jag ger 4 DG. Boken är mörk och den är skrämmande men den får dig också att fundera, läs den!” 
Litteraturmagazinet

”Hela historien är så skickligt uppbyggd att jag har svårt att slita mig. Den har en suggestiv ton som går genom märg och ben. Förvänta er något speciellt.”
Lottens bokblogg

”Att sortera in boken i ett fack är, som många konstaterat redan, rätt knepigt. Subtil skräck, fängslande filosofi eller – som författaren själv beskriver den – en existentiell bladvändare är väl några beskrivningar som kommer nära. Hursomhelst är det en läsupplevelse som sticker ut.” 
Tobias Söderlund, författare

Floden är en välskriven, mörk och suggestiv berättelse som väckte en hel massa tankar och minnen hos mig. Den är verkligen läsvärd och hamnar direkt bland Årets favoriter hos mig!
Boklysten

”Jag tycker oftast att det är bra när författaren själv läser in boken, och det är inget undantag i det här fallet. Jag ger Markus Luttemans Floden en suggestiv fyra.”
Ljudboksbloggen

”Välskriven, lättläst, spännande, mystisk, gripande.  /…/ Vill ni läsa en lite annorlunda bok, som är mycket, mycket bra, så läs Floden av Markus Lutteman.”
Bims blogg (Betyg: 4,5 av 5)

”Suggestiv, spännande och fascinerande.” 
Jennies boklista (Betyg: 4 av 5)

”Floden är en bok helt i min smak. Mörk, suggestiv och obehaglig på många sätt. /…/ Det är en bok att sträckläsa och fundera över. Jag tror dessutom att den kan vara perfekt som bokcirkelbok! Här finns verkligen många ämnen att prata om.”
Vargnatts bokhylla

”Bered dig på något helt unikt.” 
Brabocker_books

”När jag väl hade börjat läsa kunde jag inte sluta. Historien slukade mig helt och jag kunde varken släppa karaktärerna eller de stora frågorna ”var är vi”, ”hur lever vi” och ”varför”?”
malinbokhyllar

”Floden liknar inte någon bok jag läst tidigare, den är svår att sätta i ett fack. Förvänta dig något annorlunda, något obehagligt utöver det vanliga med extrema miljöer och väderomslag. Floden griper tag i en, sen släpper den inte taget förrän sista sidan är läst.”
Olivias deckarhylla

Floden är en bok som står ut i den övriga utgivningen, eftersom den är så annorlunda och speciell. Därför är det ett sant nöje att få läsa denna mycket skickligt uppbyggda historia. Betyg: 4+ av 5
Boktokig

”Boken är egentligen utanför min comfortzon, men jag är så glad att jag läste den! Historien fångar mig och speciellt de existensiella, stora frågorna. Frågorna vi alla har på ett eller annat sätt. Jag gillade den här boken skarpt och jag gillar hur Markus Lutteman skriver. Betyg 4 av 5.”
Lollos bokhörna

Väldigt intressant och bra! Kan tänka mig att det är en passande bok för en bokcirkel då den väcker många funderingar.
Akademibokhandeln, Luleå (listad som ”Personalens favorit”)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.